Hvordan hekle eller sy sammen bestemorruter – to metoder for å montere bestemorrute-teppet

Bestemorsrute med rundt mønster i midten. Brun, hvit og ferskenfarget

Hvordan feste sammen bestemorruter? Her er en enkel guide.

En liten opptelling viste at jeg har rundet over 20 små og store tepper, blant annet i forbindelse med boka Babydilla fra 2017, samt til diverse babygaver og voksengaver. Derfor har jeg forsket litt på hvordan man best kan feste sammen lappene i et heklet teppe.

Det finnes en hel mengde metoder der ute. Noen hekler sammen med kjedemasker langs hele kanten, og liker at det blir en litt tykk kant der. Noen hekler sikksakk med luftmasker mellom alle lappene, slik at det blir en løs og luftig overgang. Mange syr sammen på ulike måter.

Men etter min mening er det to teknikker som skiller seg ut som spesielt gode:

Disse to teknikkene har sine fordeler og ulemper, som jeg vil gå gjennom i dette innlegget.

Les også: Søstrene Miljeteigs hekleskole: Slik lærer du deg å hekle – maske for maske

Slik hekler du sammen rutene underveis på siste omgang

Rutene hekles sammen mens du lager den siste omgangen på bestemorruta. Istedenfor å hekle en luftmaske mellom hver gruppe med staver, så hekler du en kjedemaske inn i luftmaske-mellomrommet på en annen rute. Deretter fortsetter du med tre staver i neste luftmaske-mellomrom på lappen du arbeider med. De sidene du ikke skal feste sammen med en annen lapp, hekler du som normalt.

I hjørnene lager du en kjedemaske som går gjennom de andre hjørnene som møtes, slik at hjørnene blir plassert fint inntil hverandre.

Her er et eksempel på et teppe som er heklet sammen underveis:

Hvis vi ser litt nærmere på det, så ser du at den grønne lappen har heklet kjedemasker i hver luftmaske på den oransje lappen:

Her er et annet eksempel på et teppe som er heklet sammen på samme måte:

Også her er lappene heklet sammen. Når det er samme farge blir det nesten usynlig:

Bestemorsrute med rundt mønster i midten. Brun, hvit og ferskenfarget

Fordeler:

  • Dette går helt klart kjappest – du får et ferdig teppe som vokser frem mens du hekler!
  • Overgangen mellom lappene blir bokstavelig talt sømløs.
  • Du ser med en gang hvordan teppet blir.
  • Teppet blir fint på både forsiden og baksiden.

Ulemper:

  • Denne teknikken fungerer kun hvis siste omgang på lappen er heklet som en bestemorrute, med vekselsvis staver og luftmasker.
  • Du får ikke blokket hver enkelt lapp hver for seg først, siden de ikke er ferdige før de blir montert sammen. Dette gjør det vanskeligere å få alle lappene nøyaktig like store.
  • Du må planlegge rekkefølgen underveis mens du hekler. Dersom ikke alle lappene er like, så må du ha en plan for hvilke som skal hekles sammen, og lage dem i den rekkefølgen.

Slik syr du sammen rutene

Når lappene er ferdige så legger du dem kant i kant mot hverandre. Deretter sys de sammen gjennom bakre maskeledd med stigesting. Nåla stikkes inn mellom de 2 maskeleddene i stavene, inn i neste stav eller luftmaske, og så videre. Sy et par ekstra sting i hjørnene, der fire lapper møtes. Vi anbefaler å bruke en tynn tråd, gjerne en sytråd i samme farge som arbeidet.

Her er et teppe som er sydd sammen fra baksiden med en tynn sytråd. Dette er ikke bestemorruter, og da er det best å sy sammen. Det er ekstra vanskelig når lappene som møtes har ulike farger – vi ble nødt til å bruke en hvit sytråd. Det ble likevel ganske usynlig:

Her er et annet teppe som er heklet i lapper og sydd sammen. Her ser du lappene fra baksiden, og også dette er sydd sammen med hvit tråd. Du kan se et lite hint av hvit sytråd der fire hjørner møtes. Der er det sydd noen ekstra sting for å forsterke møtet mellom de fire lappene, som kan være et sårbart punkt:

Fordeler:

  • Med denne teknikken kan alle lappene lages ferdig for seg, så du trenger ikke å tenke på rekkefølge mens du arbeider med hver enkelt lapp.
  • Du kan blokke lappene godt før montering, slik at alle lappene blir akkurat like store.
  • Du slipper å ha hele teppet tilgjengelig hver gang du kommer til siste omgang, siden monteringen skjer først til slutt.
  • Denne teknikken fungerer også hvis teppet ikke er laget med tradisjonelle bestemorsruter, og du for eksempel har fastmasker i den ytterste omgangen.
  • Teppet blir fint på både forsiden og baksiden.

Ulemper:

  • Dette er mer tidkrevende, da det gjenstår en stor syjobb når lappene er ferdige.
  • Sammensying kan være noe mindre solid enn sammenhekling.

Lykke til med sammensying!

Les også:

Hekleoppskrift: Teppe med plantefarget garn

Hekle et stripete babyteppe

Slik hekler du en trendy midjeveske med fôr – steg for steg

Stikkord på denne siden
,
mer fra Margrethe Miljeteig
Hekle et enkelt teppe med blokkhekling steg for steg
Hekling for nybegynnere: Hekle et herlig havteppe i blått og hvitt fra...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *