Skinn og lær har lenge vært i interiørbildet, og er dermed også et populært innslag i diverse strikke- og hekleprosjekter. Du har kanskje sett luer med lærtaggs, eller grytekluter med hank av lær?
Disse detaljene gir gjerne prosjektene et litt «røffere» uttrykk, og er en fin kontrast til de myke garnene og tekstilene. Her viser vi deg hvordan du kan sy på skinn- og lærdetaljer på dine egne prosjekter.
Litt om skinn og lær
Å sy i skinn minner på mange måter om å sy i andre materialer. Noe er enklere: Skinnet rakner ikke, det formes lett og tåler ofte mye. Noe er vanskeligere: Det også være litt tungt å jobbe med og vanskelig å få nåla gjennom materialet. Da er det lurt å ha en syl, eller en hulltang tilgjengelig.
Du kan lese mer om både teknikker, verktøy og materialene i boka vår, Skinn og lær (2019).
Hva slags skinn kan jeg bruke?
Vi liker å gjenbruke skinn fra vesker, belter og gamle jakker, eller kjøpe skinnrester. Vi skiller mellom to ulike typer skinn:
Kromgarvet skinn: Over 90% av skinnet vi omgir oss med i dag, er kromgarvet. Skinnet, som garves med kromsalt, blir sterkt og seigt. Dette kan ikke brukes å prege bokstaver i, men det er slitesterkt og mer vannavstøtende.
Vegetabilsk skinn: Ved vegetabilsk garving bruker man bark og naturlig plantemateriale til å garve skinnet. Prosessen er lengre, og skinnet får en lys tone. Vegetabilsk garvet materiale er ofte dyrere enn kromgarvet skinn.
Du merker om skinnet er vegetabilsk garvet når du forsøker å fukte det. Vegetabilsk garvet skinn trekker lett til seg fuktighet, er porøst og på mange måter enklere å arbeide med enn kromgarvet skinn.
Dersom du skal prege skinn med stempler eller mønster, bør du bruke vegetabilsk garvet skinn.
Hva slags verktøy trenger jeg?
I boka vår skriver vi om de ulike verktøyene du kan bruke. Til enkle hanker, etiketter og lignende trenger du:
- Skinnsaks/kniv (eller en skarp saks)
- Syl eller hulltang
- En spiss nål som passer til tråden
- En tråd som passer materialet du skal sy læret på (det er vanlig å bruke vokset tråd når du syr i skinn, men du kan også bruke garn til slike prosjekter)
Slik fester du skinnet på prosjektene
Å skjære eller klippe ut skinndelen
Begynn med å klippe ut en hank eller etikett i et skinn du liker. Du kan bruke kniv og skjærematte, eller en skinnsaks. Hvis du skal skjære er det lurt å skjære inntil en linjal, da får du rette linjer. Press skinnet ned mens du skjærer, og ha arbeidet på en skjærematte eller et underlag som tåler å skjæres i.
Å plassere hullene
Skinndelen skal sys fast i prosjektet ditt, og da er det lurt å lage hullene før du begynner å sy.
Bruk blyant til å markere hvor du vil ha hullene som skal sys igjennom. Plasser gjerne disse minst 0,5 cm fra hver kant. Akkurat hvor du plasserer hullene er litt smak og behag, det viktigste er å gjøre det likt, og gjerne symmetrisk. Da ser det ryddig ut.
Hvis du plasserer hullene for nært kanten (nærmere enn 0,5 mm) blir det litt lite kant igjen, og denne tåler litt mindre slitasje. Hvis du plasserer det for langt inn vil kanten bli litt «løs» og blafre.
Å lage hullene
For å lage hullene kan du bruke syl eller hulltang/hullpipe:
Med hulltang: Velg riktig tykkelse på hullpipa på hulltanga. Vi bruker ofte 2mm på slike prosjekter. Legg deretter arbeidet midt i bittet på hulltanga og klem til.
Med syl: Legg arbeidet på et underlag av for eksempel kork, og bruk linjalen til å måle opp riktig antall millimeter mellom hvert hull. Stikk sylen godt gjennom læret.
Å sy fast skinndelen
Tre en tråd i nåla, og fest tråden på baksiden av prosjektet ditt. Bruk gjerne en farge som tilsvarer den du har brukt på prosjektet. Stikk nåla gjennom hullet i skinnet fra baksiden, og ned i neste hull. Du bestemmer selv om du vil sy sting i kryss, på tvers, eller over kanten. Sy 3-4 ganger gjennom hvert hull. Fest tråden.
Her ser du litt inspirasjon, flere av prosjektene finner du her på nettsiden vår:
Grytekluter med skinnhank: Strikke enkle grytekluter
Strikka tøfler med skinnsåler: Strikke tjukke tøfler med skinnsåler
Tova sitteunderlag med skinnhank: Strikke enkelt sitteunderlag i tovet ull
Lue med skinnetikett: Etiketter til å feste på luer
Handlenett med skinnhåndtak: Hekle et handlenett med skinnhanker
Boka vår, Skinn og lær (2019). Mer om denne finner du her: Skinn og lær (2019)