Dyrking i drivhus er mer eller mindre en helårshobby. Her går jeg igjennom drivhusåret her hos meg, måned for måned!
Lukten av tomatplanter, rosmarin og fuktig jord, smaken av modne tomater, agurk og sprø gulrøtter. Den lune varmen i drivhuset en vårkveld og følelsen av å steke en mais på grillen etter månedsvis med dyrking. Grønnsaker og drivhus er en altoppslukende hobby, og den forandrer seg gjennom hele året!
Jeg bor i en enebolig med ca. ett mål hage, og har pallekarmer og et drivhus på åtte kvadratmeter. Det er ikke mye som skal til for å få store mengder grønnsaker og dyrkeglede.
Bli med og gjenopplev et år med drivhus!
Januar/februar
Jeg pleier å si at sommersesongen begynner allerede i januar. For det er en del som må planlegges, og det er ikke så lenge til jeg setter i gang med såingen.
I januar søker jeg inspirasjon på Pinterest, i hageblogger og magasiner, og jeg planlegger hva som skal plantes hvor i år.
Skal man gjenbruke jord i pallekarmer og større kasser, så er det lurt å tenke på at man ikke alltid kan plante det samme der neste sesong også.
Skal man så chili, så bør man begynne med det allerede i januar for å få nok ut av sesongen. Og både paprika, asparges, auberginer, purreløk, ramsløk og sommerblomster kan med fordel sås allerede i februar.
Den tidlige såingen gjør jeg i to små mini-drivhus innendørs. Disse har hver sin plantelampe hengende rett over seg, de er utstyrt med vann-reservoar og har et plast-lokk. Jeg planter i minst to omganger i disse settene, og det er plass til 64 små planter om gangen.
Første omgang er i februar og neste omgang er i mars/april.
Når plantene blir så store at de når taket i kassen, tar jeg av lokket og lar de stå en stund til. Jeg putter også litt gjødsel i vannet når plantene har begynt å få rotsystem, siden hver plante har lite jord.
På denne måten kan de bo i dette minidrivhuset noen uker før jeg flytter dem over til større, små potter.
Det aller viktigste når man begynner å så tidlig om vinteren, er at man må ha tilstrekkelig med lys. Plantene bør også stå kjølig når de har spiret. Dersom de står varmt og lyset uteblir, så blir plantene lange og tynne.
Jeg har også laget et eget innlegg om planterommet mitt, der disse skal få stå kommende vår!
Plantene skal bli små og kompakte, og bladene skal komme tett, med lite stilk imellom.
Mars/april
I mars/april er våren i full anmarsj. Drivhuset vaskes og gjøres klart til ny sesong, og jeg setter ut en temperaturmåler for å følge med på forholdene.
Innendørs foregår det fortsatt såing, og jeg er i gang med en ny runde med såing i mini-drivhusene. Kål, salat, selleri og tomat kan gjerne sås i mars. De aller fleste urter og sommerblomster kan også sås nå.
I april kan også tre av mine favoritter sås: agurk, squash og mais.
Følger man godt med på temperaturen ute i drivhuset, kan man etterhvert begynne å flytte planter ut.
Først setter jeg de ute litt om gangen, slik at de venner seg til ute-temperaturen og det sterke utelyset.
Jeg passer spesielt godt på agurkene, som ikke trives så godt under 16 grader. Jeg setter de ut litt om gangen, men de er inne på kalde dager.
I pallekarmene utenfor drivhuset begynner det også å skje noe nå. Jeg planter ut løk og sår sukkererter i mars-april.
Mai/juni
I mai/juni er sesongen fullt i gang, og nå er det bare å trekke pusten og brette opp ermene. For de neste månedene er de travleste i drivhussesongen.
Fra 1. mai flytter de aller fleste plantene mine ut på fulltid i drivhuset, og de skyter fort fart fra nå av.
Fra 17. mai regnes det som trygt å flytte ut planter utenfor drivhuset også, så jeg flytter sommerblomster ut i potter og noen av grønnsakene ut i pallekarmer.
Jeg sår gjennom hele sesongen, slik at jeg alltid har noe nytt. I mai er det veldig lett å så rett i drivhuset, og det går veldig fort å få for eksempel sommerblomster til å spire. Her har jeg plantet ringblomster rett i biopotter.
Når disse plantene har blitt litt større, flytter jeg dem over i blomsterkasser, med potter og det hele.
Når plantene begynner å få litt størrelse, flytter jeg dem over i en 40×40 cm stor potte fra Reservoar. Disse er veldig fine: Det er plass til 18 liter jord og 6 liter vann, og de passer godt til både tomater og agurker.
De har både kapillærvanning og vannveiksystem, og min erfaring er at det fungerer veldig bra om sommeren! Hvis jeg fyller opp reservoaret helt med vann, så kan jeg fint dra bort på hyttetur en helg, uten at plantene tar skade av det.
Jeg har potter fra samme serie som jeg henger opp, i tillegg til balkongkasser. Det er ganske fint når alle plantene kan være selvforsynt! Jeg har også en potte i 50×50 cm størrelse, som jeg bruker til de største plantene, eller samplanter i.
Fra juni kan man begynne å høste inn en hel del. Urtene har allerede vært i bruk lenge og sitrontreet har levert flere frukter.
Siden jeg er litt overivrig med såingen i vintermånedene, var denne agurken klar til å høstes allerede 7. juni:
Juli/august
Juli og august er tiden for å høste det man har sådd gjennom sesongen. Noe har man allerede startet på, men det er nå det virkelig starter for fullt. Det er bare å gjøre klar grillen og rydde plass i fryseren!
Fra tidlig juli startet tomatene å komme i mengder. Innen august hadde jeg så mye tomater at jeg ble nødt til å gi bort store mengder. Egendyrka grønnsaker er heldigvis enkle å bli kvitt!
En av mine store stoltheter er også den lille maisåkeren. Jeg satte sammen to store pallekarmer for å få god plass til et parti på 15 maisplanter.
Maisen så stusselig ut til å begynne med, bare noen små gresstrå av noen planter. Det sies at hvis ikke maisen når knehøyde innen midtsommer, så kan man gi den opp. Heldigvis klarte den det, med veldig liten margin.
Men innen starten av juli var det helt tydelig at maisen kom til å bli vellykket! Jeg ga den et par kanner med vann hver eneste dag, gjødslet flere ganger i uka og passet på at den aldri var tørr. Maisen står plassert mellom drivhuset, skigarden og garasjen, noe som også gjør at den står i ly. Derfor var det heller ingen av plantene som knakk da det blåste. Jeg er godt fornøyd med det!
Sukkerertene er veldig enkle å få til. Jeg sådde i april/mai, og de spirer veldig fort! Erter gjødsler også jorden den står i, så den er en fin plante å ha i pallekarmene. Sukkerertene fikk stå sammen med maisen i den doble pallekarmen.
Squashen er også et kapittel for seg selv. Jeg ga de to squashplantene en pallekarm på deling, og de ble helt enorme. Jeg hadde egentlig flere squashplanter, men jeg er glad jeg ga bort resten på våren.
Her ble det nemlig squash i lange baner, og jeg måtte gi bort utallige kilo. Det ble en del kreative måter å få spist unna squashen på, og ganske mange av dem endte på grillen!
Paprikaene er veldig sene planter. Jeg plantet dem i februar, og i august begynner de å nærme seg! Jeg må innrømme at noen av dem ble satt til livs mens de fortsatt var grønne, og sent i august begynte jeg å betvile om de faktisk kom til å bli røde noen gang! Disse måtte til slutt bli med meg inn og modnes ferdig inne i vinduskarmen.
Dersom man skal ha varme på i drivhuset utover høsten, er det mulig å så en et nytt, lite parti med planter til dyrking i juli/august. Det er ikke noe i veien for å så noen tomater og agurker sent i sesongen.
September/oktober
Selv om det begynner å bli mørkt ute, kan man fortsatt dyrke en del videre. Mange av plantene fortsetter å gi helt til frosten setter en stopper for det.
På slutten av sesongen kan man så kjappgrodde planter, som asiatisk salat, reddiker og andre planter som trenger kun en måned fra såing til innhøsting.
Setter man på litt lys i drivhuset, er det rom for flere hyggelige høstkvelder. Her er det ulike løsninger med solcellepanel!
November/desember
Når frosten lurer seg innpå, blir man nødt til å ta et valg om hvor vidt man ønsker å varme opp drivhuset. Dersom man setter på varme, så kan man med stort hell fortsette dyrkingen.
Hvor omfattende prosjekt det er å holde varme i drivhuset, kommer an på hvor kald høsten er, så det kan være greit å se an vær og temperatur. Jeg la tepper på alle gulvene for å holde på varmen og hang opp infravarme i taket. På den måten kunne jeg fortsette dyrkingen helt ut november. Etter det ble det så lite dagslys at det var greit å slutte.
Når sesongen er over er det lurt å tømme alle beholdere og vaske ned drivhuset og potter. Jeg tar inn alt som ikke skal fryse, kaster gammel jord i komposten, og skyller både gulv og vegger.
I 2020 ventet jeg helt til 25. november før jeg pakket ned drivhuset, mens jeg var litt tidligere ute i 2021. Siden jeg hadde på varme, fortsatt plantene å levere til siste øyeblikk, og til slutt tok jeg med meg resten av tomatene inn.
De grønne tomatene fikk ligge på kjøkkenbenken, og mange av dem utviklet seg etter hvert til å bli røde!
I 2021 tok jeg derimot med meg noen av de siste plantene inn i oktober, og paprikaplantene fikk modnes videre inne i vinduskarmen. Den ble rød til slutt, enda det tok veldig lang tid: Årets aller siste paprika ble spist i julemiddagen på nyttårsaften!