Vi elsker å tegne, og har brukt mange ulike tusjer, til mange ulike formål. I det siste har vi fått sansen for heldekkende tusjer, som kan tegne på sort og farget papir. Disse DIY-tusjene kan gjerne også tegne på en hel haug andre materialer, og kjennetegnes ved at de fargesterke, dekkende og fester på de fleste underlag. Denne typen tusj er skikkelig morsom å tegne med, men hvilke skal du velge? Den mest kjente typen er Posca, men de finnes også fra flere leverandører. Vi har gjort en test av flere, ulike tusjmerker for dette formålet.
Slik testet vi
Vi ønsket å teste de ulike tusjene på de samme utfordringene:
- Sort papir
- Kartong (melkekartong)
- Lag på lag (først en farge, så en annen farge oppå)
- Hvordan det fungerte å tegne sort strek oppå tegningen
- Hvordan fungerer de som DIY-tusjer, på andre materialer (som terrakotta)
Og disse kriteriene var viktige for oss
- Fargegjengivelse: Hvordan gjengis fargene? Får vi sterke, klare farger?
- Bruk: Hvordan oppleves de i bruk? Søler de? Er de enkle å bruke? Hvor lang tørketid har de?
- Papir: Ødelegger de papiret? Blør de gjennom?
- Styrke: Fungerer de på sort papir, eller er de transparente? Hvordan kan de brukes lag på lag?
- Utvalg og pris: Hvor mange farger og størrelser finnes de i? Hvordan er pris?
Disse tusjene testet vi
- Posca
- Sharpie Creative Marker
- Pilot Pintor
- Panduro Limitless
Litt om tusjene i testen
Posca
Posca er den mest kjente DIY-tusjen, og mange beskriver den som å «tegne med maling». Det er en ganske god beskrivelse, for tusjen er ganske tyntflytende til tider, og i det fleste tilfeller dekker den flaten den brukes på godt. Posca er en tusj du rister før bruk, og den finnes i veldig mange farger og størrelser, og er vannbasert. Posca er også den dyreste tusjen i testen. I produktbeskrivelsen sies det at den tørker fort, og ikke blør. Vi kommer litt tilbake til disse egenskapene senere.
Førsteinntrykket vårt av Posca er litt delt. Vi har testet både tynn størrelse og den vanligste (1.8-2-5mm). Den tynne størrelsen forkastet vi fort. Vi testet en tynn størrelse med metalltupp, og denne tettet seg og griste om hverandre. Den var også vanskelig å få til å dekke, og vanskelig å få til å lage fine detaljer (som jo er poenget med en tynnere tusj).
Den tykkere modellen testet vi i en vanlig skissebok, på sort papir og på tykkere kartong.
Oppsummert:
- Pris: Dyr (rundt 60+ kr for en tusj)
- Farger: Stort utvalg
- Størrelser: Stort utvalg
- Forhandlere: De fleste hobbybutikker og bokhandlere fører tusjen
Panduro Limitless
Dette må vel kanskje sies å være en Panduro-versjon av Posca-tusjene. De er ganske like i utseende, og de har ganske mange av de samme egenskapene. Også disse må ristes før bruk, og de beskrives som vannbaserte, dekkende DIY-tusjer.
Oppsummert:
- Pris: Middels (rundt 40+ kr for en tusj)
- Farger: Stort utvalg
- Størrelser: To ulike, 1mm og 2,5 mm
- Forhandlere: Kjøpes hos Panduro
Sharpie Creative Markers
Disse tusjene er ganske nye på markedet, og finnes derfor i et begrenset antall farger og størrelser foreløpig. Vi håper de kommer i flere – for disse er overraskende gode å tegne med. De beskrives som en vannbasert akryltusj, med mange av de samme egenskapene som de andre i testen. En stor forskjell til de andre er at denne tusjen ikke skal ristes på samme måte, og den tørker også mye raskere enn de andre.
Oppsummert:
- Pris: Middels (ca 450 for en pakke med 12 tusjer)
- Farger: Kun 12
- Størrelser: En størrelse, men du kan velge mellom pensel eller rund
- Forhandlere: Kjøpes blant annet på penstore.no
Pilot Pintor
Pilot er jo også en velkjent merke, så når de kommer med tusjer i denne sjangeren så måtte vi selvsagt teste disse. De beskrives som vannbaserte merkepenner, og rettes kanskje mest til DIY-sjangeren, med tegning på ulike materialer. Ellers skal den ha ganske like egenskaper som de andre tusjene. Vi testet Medium-størrelsen.
Dette er den tusjen som kom dårligst ut i alle testene.
Oppsummert:
- Pris: Middels (ca 219 for en pakke med 6tusjer)
- Farger: Selges i pakke med 6 (Pastell-pakke, metallic-pakke, creative-pakke og classic-pakke)
- Størrelser: Tre ulike, Ekstra fine, Fine og Medium (1.4-2.2).
- Forhandlere: Kjøpes i de fleste hobbybutikker
Test 1: Sort papir
Vi begynte med å teste tusjene på sort papir, for å se på:
- Dekkevne og farge
- Kan vi tegne detaljer oppå, eller blir det grisete?
Detaljer i sort og hvitt er tegnet med en tynnere versjon av Limitless, på alle panterne under. Alle tusjene bestod testen mer eller mindre, men det er noen ting som er verdt å merke seg.
Sharpie Creative Marker tørker raskere enn de andre, og det er kjappere å gå videre til neste lag. Posca kommer til sin rett, fargen er sterk, den dekker godt, og det er lett å tegne oppå når den er tørr, med en tynnere tusj. Limitless gjør også jobben sin, og dekker greit. Den må imidlertid ristes og «klikkes» med jevne mellomrom, for å ikke oppleves som tørr. Men det er et pluss at den tynne versjonen fint klarte å tegne detaljer på alle de andre tusjene uten problemer. Pintor dekker dårligere enn de andre, og oppleves også mye raskere som tørr, og må ristes i gang igjen.
Men alt i alt – alle tusjene leverte på den første testen.
Vi testet også lag på lag av tusjene, på sort papir. De fire monstrene er tegnet på samme måte: Først monster, så bakgrunn, så detaljer, så omriss. Vi har kun brukt farger av samme type per monster (supplert av en sort tusj til omriss).
Limitless har monsteret øverst til venstre. Det gikk fint å tegne lag på lag, og tusjen dekket stortsett bra, selv med lysere oppå mørkere. Sharpie Creative Markers er ved siden av, også her gikk det fint med lag på lag. Pintor er svakest igjen, den slet med å dekke bakgrunnen, tusjpennen føltes tørr underveis, og den hvite var for tørr fra start (og ble aldri helt god). Posca leverer den mest dekkende og fargesterke versjonen.
Test 2: Tykkere kartong, vi lager kort
Kortene er lagd på samme måte for alle tusjene. Vi brukte kort, ment for akvarell-maling (baksiden, uten så mye struktur), og maskerte den ytterste kanten. Blomst ble tegnet opp med blyant (senere visket ut igjen), og bakgrunn ble fylt ut med tusj, før omrisset på blomsten ble tegnet med sort Limitless når bakgrunnen var tørr.
Sharpie føles fin å tegne med, den er passe flytende, og tørker fort. Men på dette papiret gir den et ganske ujevnt resultat, som tydelig viser striper fra tusjen. Pintor slet med å dekke, ble tørr underveis, og ødela papiret delvis, når den tegnet oppå seg selv. Men den ga en nesten selvlysende, sterk rosa farge.
Limitless dekker bra, og føles fin å tegne med. Den har ganske lang tørketid (hvertfall hvis du er en utålmodig type som vil videre til neste lag).
Posca ga kanskje den jevneste resultatet, men hadde som Limitless litt tørketid.
Test 3: Melkekartong
Vi valgte dette materialet fordi det er et morsomt utgangspunkt for DIY-prosjekter, i tillegg til at det er vanskelig: Det er glatt, fargerikt og med masse skrift. Når vi maler på melkekartong så pleier vi å pusse det ned før prosjektet. Her kjørte vi rett på med tusjene.
Til venstre: Pintor (ikke overraskende, også her dekker denne dårligst). Grønn fiks: Sharpie Creative Markers (dekker OK, en ikke heldekkende). Lilla fisk: Posca, lyseblå fisk nederst: Limitless.
Også her dekket Posca best, etterfulgt av Limitless (som riktignok trengte to lag for å oppnå samme som Posca).
Vi gjorde også en test dagen etter for å se om fargen holder seg hvis du skraper på den. Det virker som alle satt ganske greit.
Test 4: DIY-tusj på andre materialer
Vi ønsket å teste tusjene på et annet materiale enn papir og kartong, og valget falt på et matt materiale som vi trodde tusjene skal passe godt til: terrakotta-skåler. Her testet vi kun Posca, Sharpie Creative Markers og Limitless.
Den oransje-panteren er Limitless, den rosa er Posca og den blå er Sharpie Creative Markers. Posca ga en kanskje litt lysere farge, men veldig tett og heldekkende. Limitless veldig lik fargen på korken, og Sharpie kanskje litt mørkere enn forventet. Alt i alt fungerte alle disse tre veldig godt til dette formålet.
Test 5: Vanlig skissebok
I vanlig skissebok så oppleves noen av tusjene litt klønete. Selv om beskrivelsen sier at de tørker fort, så er ikke det helt tilfelle. Når man tegner i en skissebok så er man gjerne vant til å kunne lukke boka, og arbeide på et lite format.
Dette er den testen Posca klarte dårligst, for med denne tusjen så ble det ganske mye søl. Du må planlegge arbeidet, og jobbe lag for lag, og vente på at de ulike lagene tørker. På papiret i vår skissebok ble det også litt for tykt lag med tusj, og overflaten føltes litt ujevn. Fargene fikk også en mørkere og mattere gjengivelse enn forventet.
Pintor gjorde heller ikke så stor suksess. Den lagde nesten hull i papiret, gikk tørr, og slet med å dekke en så stor overflate.
Limitless føltes også litt for «våt» for formålet. Plutselig kan det komme litt mye tusj, og da er ikke skisseboka et helt ålreit format. Den veldig knæsje rosa panteren på bildet under er Limitless, det samme er den sterke blå, mens de lyse pastellene er Pintor.
Den som helt klart briljerer dette formatet er Sharpie Creative Marker. Den tørker fort nok til å ikke grise i en skissebok, den er fargesterk, selv lag på lag, og den oppleves dekkende.
Oppsummert
Alle tusjene har sine styrker og svakheter. Valg av tusj bør henge sammen med hva du ønsker å bruke de til. Dersom du, som oss, er glad i skissebøker og tegning, og ønsker en fargesterk tusj så anbefaler vi Sharpie Creative Marker. Dersom du ønsker å bruke litt lenge tid på kunstverkene dine, og kan planlegge for lag på lag, så er Posca den beste tusjen. Men Limitless er også et godt, og billig alternativ til dette. Det beste er at alle disse kan kombineres med hell. Og de funger også veldig godt til DIY-prosjekter utover papir og kartong.
Den eneste tusjen her vi ville styrt unna er Pilot Pintor. Den leverer ikke på langt nær på nivå med de andre.