Høsten er i full gang, og det blir mørkere og mørkere ute. Det kan være ganske vanskelig å holde plantene lykkelige om vinteren, og derfor har vi laget et planterom i kjelleren!
Et planterom kan brukes til å oppbevare planter man allerede har – som tropiske planter, kaktuser eller andre planter, eller det kan brukes for å drive frem nye – som stiklinger, såplanter, knoller og løk.
Hva du skal bruke det til, har litt å si for hvordan du innreder planterommet med lys og temperatur, men det går helt fint å veksle mellom ulike formål.
Planterommet vårt skal oppbevare ulike planter om vinteren, og etter hvert skal det brukes til å så ulike vekster til våren, før drivhussesongen går i gang. Derfor skal det være lunt og lyst gjennom vinteren, før det blir kaldere når såplantene skal få plass på hyllene.
Det er en liten kjellergang på 6,5 kvadratmeter som har fått oppdraget om å bli planterom, og her har vi fått på plass et gammelt skrivebord med arbeidslampe og plass til å arbeide med plantene.
Planteveggen måler 2,0 x 2,42, og er innredet med fire hylleplater. Tre av hylleplatene har led-lys på undersiden, slik at de lyser ned på plantene på hylla under seg.
Vi kjøpte hylleplater på Jula som matchet bredden på rommet perfekt. De ble oljet med to strøk Osmo Top Oil i 3068 naturell, for å tåle fuktighet fra planter og vanning. Vi monterte dem opp på veggen med solide hylleknekter.
Det er ulik avstand mellom de ulike hyllene, slik at planter i ulik størrelse får passe avstand til plantelysene. De skal stå ganske tett opptil lyskilden.
Led-lysene har vi kjøpt fra Plukk selv, og de festes enkelt opp med magneter. Magnetene fester seg til hylleknektene på undersiden av hyllene. De styres med en timer som gjør at det er lys på 14 timer i døgnet.
Tips til lys på planterommet
- Du bør ha lys ment for planter, eventuelt lysrør med 6500 K, som disse fra Biltema.
- Du kan kjøpe plante-lyspærer med vanlig E27- eller E16-sokkel, slik at du kan bruke lamper du har fra før. Vi har for eksempel erfaring med denne fra Plukk selv og disse fra Plantasjen.
- Du får også kjøpt en rekke fine led-lamper som også ser veldig fine ut – for eksempel denne og denne. De passer godt til å pynte opp, også utenfor planterommet.
- Du bør bruke en timer for å styre belysningen. La lyset stå på i 12-14 timer hver dag.
Tips til styring av temperatur og fuktighet
- De fleste planter vil trives godt i 18-19-grader, med noen unntak for ulike såplanter og tropiske planter. Jo mer varme du har, jo mer lys trenger plantene for å ikke begynne å strekke seg etter lyskildene. De trenger også mer vann hvis det er varmt.
- De færreste planter liker trekk, så det er fint å velge et godt isolert rom uten for eksempel åpne vinduer.
- Unngå for tørr luft – det kan fort bli tørt hvis man har på varmeovner. Bruk gjerne en fuktmåler. Vanlig luftfuktighet bør være på mellom 40 og 60%. Ved over 70% er det fort det danner seg mugg på toppen av jorden.
- Har du for høy luftfuktighet kan du bruke en vifteovn eller luftavfukter. Det er også viktig med god avtrekk i rommet.
- Har du for lav luftfuktighet kan du kjøpe en luftfukter. Du kan også sette ut skåler med vann som fordamper. Vi har også en enkel luftfukter fra Kjell & Company og synes den fungerer veldig bra. Radiatorer, oljeovner og infravarme tørker ut lufta mye mindre enn panelovner og vifteovner.