Tova strikketøy er i vinden, og det er ikke rart. Tova plagg blir nemlig hardføre, vannavvisende og gode, og tova barnehagevotter er en sikker vinner.
Men hvis du ikke har tovet før, er fallhøyden stor! Det er nemlig mye som kan gå galt (som undertegnede også selv har erfart).
Dessverre er det også slik at hver maskin tover ulikt, så her er det rett og slett ingen vei utenom – du må prøve deg frem litt.
I denne videoen går vi igjennom toving i vaskemaskin, og der kan du se et votteprosjekt før og etter toving:
I dette blogginnlegget skal vi også gå gjennom flere tips for toving i vaskemaskin, tørketrommel og for hånd, samt syv «tove-regler» som er fine å kjenne til.
Tove for hånd
Det er ingen tvil om at du har aller best kontroll når du tover for hånd, og det er også grunnen til at mange velger denne teknikken. Da kan du nemlig tove til produktet blir akkurat passe tovet, nesten helt uten risiko!
Før var det vanlig å tove mot et tovebrett med riller. Du kan også bruke et gammelt vaskebrett, en annen ruglete overflate, rillene på en oppvaskkum eller bare hendene.
Slik gjør du:
- Våt opp strikketøyet i godt og varmt vann og tilsett en god klunk grønnsåpe. Tovearbeidet er lettest når du har rikelig med skum!
- Gnikk i vei, enten i hendene eller mot en rillet overflate. Fortsett til strikketøyet har riktig størrelse, dette kan ta en stund.
- Når du er ferdig, skal strikketøyet skylles grundig for å få bort all såpa igjen. Du kan ta litt eddik i skyllevannet for å bli kvitt de siste såperestene.
- Deretter strekker du og former strikketøyet til riktig fasong – dette er viktig – og tar det tørke liggende i riktig fasong.
Tove i vaskemaskin
Det aller vanligste er nok å tove i vaskemaskin. Når du først har gjort det noen ganger, er det enklere å få det riktig. Det går langt fortere enn å tove for hånd, og tovingen blir jevn og fin.
Du bør sjekke at vaskemaskinen din har kortprogrammer – du bør ikke bruke et vaskeprogram som er mer enn 30 minutter om gangen.
Slik gjør du:
- Legg strikketøyet i vaskemaskinen sammen med et annet plagg (for eksempel en dongeribukse). Det tover mer når du har flere plagg i maskinen samtidig.
- Sett maskinen på 30-40 grader og et kortprogram – rundt 30 minutter. Bruk vanlig vaskemaskinsåpe, Milo, eller dropp såpe helt. Det har ikke noe å si for selve tovingen. Ikke bruk ullprogram – dette «vugger» plaggene og forsøker dermed å unngå toving.
- Etter at vaskeprogrammet er over, tar du ut strikketøyet. Dersom det gjenstår mye, tar du en runde til. Du kan også ettertove litt for hånd hvis du ønsker det.
- Når du synes strikketøyet har fått riktig størrelse, former du det i riktig fasong med hendene. Dersom det har blitt litt for lite, er det mulig å dra det litt fra hverandre igjen og strekke det i alle retninger.
- La det tørke flatt i riktig fasong.
Tove i tørketrommel
Denne teknikken er veldig lik den som gjelder for vaskemaskin, men det er én vesentlig forskjell: Siden tørketrommelen ikke er full av vann, kan man åpne den ofte for å sjekke hvor mye strikketøyet har tovet.
Dette er også grunnen til at mange velger tørketrommel istedenfor vaskemaskin. Du har bedre kontroll og kan stoppe maskinen når som helst.
Slik gjør du:
- Bløt opp strikketøyet i vann, slik at det blir skikkelig vått.
- Legg det inn i tørketrommelen sammen med vått tøy, for eksempel en dongeribukse. Det tover mer når du har flere plagg sammen. Du trenger ikke å bruke såpe.
- Sett på et valgfritt tørkeprogram, du kan jo avslutte når som helst uansett.
- Sjekk over jevnlig, slik at du får strikketøyet akkurat slik du vil ha det.
- Til slutt former du strikketøyet med hendene og lar det tørke flatt i fasong.
Syv regler for perfekt toving
- Garnet du bruker må være 100% ull, ikke tilsatt nylon, og det kan ikke være superwashbehandlet.
- Du burde teste med en teststrikket lapp først, slik at du kan se hvor mye det tover.
- Strikketøy som skal toves strikkes gjerne litt løsere enn vanlig. Gå gjerne opp en pinnestørrelse sammenlignet med vanlig. Dette er for at det ferdigtova produktet ikke skal bli for hardt.
- Løse strikketøy tover mer enn tette strikketøy.
- Strikking tover mer i høyden enn i bredden, så du burde bruke oppskrifter som er laget for toving.
- Jo løsere strikketøyet er, jo større blir forskjellen på hvor mye det tover i høyden vs. bredden.
- Det er bevegelse, friksjon og vann som skaper toving. Mye bevegelse og friksjon tover mye, mens full sentrifugering gjerne gjør at selve strikketøyet står i ro – og det tover derfor ikke så mye. Det er mer egnet til å presse vannet ut av strikketøyet.