Høsten er en perfekt årstid til å farge ullgarn med vakre, naturlige farger. Flere av plantene du trenger for å farge garn, er perfekt å høste nå!
Her kommer en oppskrift på et av plantematerialene som er aller enklest å få tak i – nemlig bjørkeblader!
Bjørkebladene plukkes om høsten, når de er helt utsprunget, og aller helst fra unge planter. De må plukkes før bladene blir brune.
Bjørkeblader skaper et helt spekter av ulike sterke gulfarger. Det spenner fra knallgult til sennepsgult til gulbrunt – avhengig av mengde garn, type garn, mengde bjørkeblader og mengde beis. Det avhenger også av hvor lenge du koker fargesuppa og hvor lenge du lar garnet trekke. Det er bare å eksperimentere for å få frem ulike farger og nyanser.
I denne oppskriften ser vi på hvordan du kan farge garn ved bruk av bjørkeblader og beisemiddelet alun. Denne oppskriften er lagt opp til at du kan bruke en kjele på komfyren eller en slow cooker.
Vi bruker også samme fargesuppe i to omganger – slik kan du få ulike nyanser ut av samme materiale. Den første omgangen vil få en sterkere farge enn neste gang.
Prosessen er delt opp i fire trinn: Hente inn plantematerialet, forberede garnet for farging, koking av fargesuppe og farging av garnet og tørking av garnet.
Dette trenger du:
- 500 gram bjørkeblader
- 200 gram ullgarn til første koking
- Eventuelt 200 gram ullgarn til andre koking
- Teknisk alun (pulver som du kjøper på apoteket)
- En kjele eller en slow cooker på 6 liter som du ikke lenger skal bruke til matlaging
- En sil
- En gaffel
- Rester av bomullsgarn til å feste hespene
- Milo ullvask til vask av garnet
- Et håndkle til å tørke garnet med
Klargjør plantematerialet
Høst inn 500 gram med bjørkeblader fra unge trær. Du skal kun ha grønne blader. Riv opp bladene og putt dem i et kar med vann, og la dem stå i ett døgn.
Forberede garnet for farging
Når du skal farge garn, trenger du garn av animalsk fiber: ull, merinoull, alpakka og lignende. Fargene setter seg dårlig på plantefiber eller syntetisk garn (men en liten andel med nylon i garnet går fint).
I denne oppskriften har vi brukt 100 gram Drops Nepal og 100 gram Drops Karisma. Ulikt garn gir ulikt resultat – i dette tilfellet kan vi se at Karisma får en mye dypere farge enn Nepal.
Før du begynner, må du lage hesper av garnnøstene. Dette betyr at du lager store kveiler av nøstene, slik at fargestoffene kan fordele seg jevnt i garnet.
Dette gjør du lettest ved å snurre garnet rundt og rundt for eksempel ryggen på en stol.
Klipp opp fire rester av bomullsgarn som du knyter rundt hespene på fire ulike steder.
Skyll garnet godt i kaldt vann, og la det ligge i bløt til fargesuppa er klar.
Koke opp fargesuppa
Hell vannet med bjørkebladene over i en kjele. Pass på så du har nok vann til å dekke plantematerialet helt. Kok opp lett, helt til bladene er brune og fargeløse, og vannet har fått en grønngul farge. Jo lenger du lar blandingen koke, jo sterkere blir fargen. Etterfyll med vann dersom det er nødvendig.
Koketid i kjele: Ca. 1 – 2 timer
Koketid i slow cooker: Ca. 6 – 8 timer på «high»
Hell blandingen gjennom en sil slik at du fjerner alle bladene. Det du står igjen med nå, er selve fargesuppa. Denne må kjøles ned, så er den klar til bruk!
Farging av garnet
Klem lett av garnet som har ligget til bløt – men ikke vri det opp.
Hell fargesuppa tilbake til kjelen. Rør inn 4 teskjeer med teknisk alun. Legg deretter garnet nedi. Pass på så alt garnet ligger godt under vannoverflaten. Varm opp fargesuppa med garnet i til det nesten koker – men pass på så det holder seg under koketemperatur.
Fargetid i kjele: Ca. 1-2 timer
Fargetid i slow cooker: Ca. 6-8 timer på «high»
Midtveis i koketiden løfter du garnet forsiktig med en gaffel. Husk å kun løfte garnet etter bomullstrådene som holder hespene sammen. Rør rundt i fargesuppa, og legg garnet ned igjen. Pass på at alt garnet ligger godt under vannoverflaten.
Når fargetiden er over, skrur du av varmen. La deretter garnet kjøle seg helt ned – la det gjerne ligge i fargesuppa til dagen etter, da blir fargen enda sterkere.
Vasking og tørking av garnet
Løft det avkjølte garnet opp av fargesuppa ved å bruke en gaffel. Husk å kun løfte garnet etter bomullstrådene som holder hespene sammen. Skyll garnet godt og lenge med kaldt vann, helt til vannet er helt klart.
Bruk en teskje Milo ullvask for å vaske garnet forsiktig, fortsatt i kaldt vann.
Legg garnhespene på et håndkle, og brett håndkledet rundt garnet. Rull deretter håndkledet sammen og press ut vannet. La garnet ligge flatt til tørk.
Deretter er garnet ferdig! Du mangler bare å nøste det sammen, så er det hjemmefargede garnet klart til neste strikkeprosjekt!
Og hvis du vil, så kan du farge en runde til med garn med samme suppe.
Bruke fargesuppa en gang til
Dersom du ønsker det, kan du nå farge en omgang til med garn i samme fargesuppe. Da bare gjentar du prosessen en gang til, med nye hesper av ullgarn.
Vanligvis blir andre runde med farging med bjørkeblader noe svakere og noe mer uklar enn forrige runde, men som regel får du en nydelig farge denne gangen også.
I bildet under kan du se fargeforskjellen. De to hespene i midten er fra første farging, mens de fire hespene i ytterkantene er fra andre farging.
Prøvde rot av tepperot, med alun som beis. Vart ikkje særleg raudt!
Har de eit tips for å få ut raudfargen frå rota?
Hei! Et vanlig problem er at det blir brunt – og det er gjerne fordi temperaturen var for høy. En annen faktor kan være surheten på vannet. Hvis du rett og slett får lite farge, så har du kanskje for lite rot. Det krever nemlig ganske mye rot for å lage en sterk farge. Lykke til!