BRODERI er en eldgammel teknikk, men nå er det på vei inn som aldri før. Det er superenkelt, gøy og dekorativt.
Da vår mormor fylte 80 år tidligere i juni, ønsket vi å lage en litt annerledes og håndlaget gave. Da falt valget på et bordert kopphåndkle med blomster som vi har tegnet opp mønsteret til.
Dette trenger du
- Ett kopphåndkle. Enten kan du sy et selv, eller du kan kjøpe feks. dette på Stoff og stil
- Broderitråd: gul, grønn og oransje
- Broderinål eller vanlig nål
- En tekstiltusj som blir borte med vann
- En broderiramme som kan holde stoffet på plass mens du syr
Tegn opp mønsteret
Mye av arbeidet ligger i forberedelsene – og det lønner seg og måle opp og tegne opp mønsteret før du begynner. Begynn med å fordele opp bredden på kopphåndkleet slik at du får blomstene jevnt fordelt. På vårt kopphåndkle ble det 8 cm. mellom hver blomst. Sett en prikk på hvert punkt ca. 7 cm ut fra kanten – dette blir midten på blomsten.
Det kan lønne seg å lage en mal for å få alle kronbladene likt plassert ut fra midten av blomsten. Du kan printe ut denne malen (bruk den størrelsen du synes passer best):
Lim den fast på et stykke papp, og lag et hull på hver av de sorte prikkene. Du kan bruke en nål, syl eller hulletang. Det store hullet i midten kan det lønne seg å lage med en hulletang, slik at det blir helt rundt.
Legg midten på malen over prikkene du har målt opp på stoffet, og bruk tekstiltusjen til å markere punktene på stoffet.
Deretter tegner du buede blomsterstilker med blader på mellom blomstene. Disse kan du lage på frihånd.
Broder blomsten
Det er nå den morsomme delen begynner. Fest en treramme rundt stoffet, slik at det blir stramt og enkelt å jobbe med.
1. Tre to tråder av det gule broderigarnet på en nål. Hold nåla og tråden på baksiden av arbeidet. Stikk nåla opp fra baksiden til forsiden på en av ytterkantene av sirkelen i midten. Stikk deretter nåla ned igjen rett ved siden av, og la den komme opp midt i en av prikkene rundt:
2. Det naturlige nå, ville vært å stramme tråden, men da ville du bare fått en ørlite sting langs ytterkanten av sirkelen i midten. Isteden skal du stikke nåla igjennom løkka, og så stikke den ned igjen rett ovenfor der tråden kom opp:
3. Deretter stikker du nåla opp fra baksiden på ytterkanten av den innerste sirkelen igjen – rett ved siden av det forrige kronbladet. Gjenta hele prosessen flere ganger, til du har 12 kronblader:
Fest trådene godt på baksiden av arbeidet.
Broder inni blomsten
Deretter bytter du til den oransje tråden. Du skal nå sy midten av blomsten med plattsøm – lange sting som du syr tett i tett ved siden av hverandre:
Fest trådene godt på baksiden av arbeidet.
Broder stilkene
Nå skal vi lage de grønne stilkene mellom blomstene. Tre to tråder av den grønne broderitråden på nåla. Bruk stilkesting (det er ikke vi som kaller det det fordi vi broderer stilker med den, den heter faktisk stem stitch på engelsk!) Det er lange attersting som er vridd litt på skrå for å få et stilkete utseende:
Bladene lager du på samme måte som kronbladene på blomsten:
Gjenta til du har grønne stilker med blader på mellom alle blomstene:
Fest trådene godt på baksiden av arbeidet.
Deretter vasker du kopphåndklet i vann, slik at tekstiltusjen blir borte.
Det var vel ikke så vanskelig? Broderigarnet kan faktisk vaskes på hele 95 grader, og det gjør at det er ypperlig å for eksempel bruke til å brodere på klær. Kanskje blir det neste prosjekt?