Hvordan mislykkes med betong

Etter å ha saumfart nettet etter stilige betongprosjekter ble vi naturlig nok selv bitt av betongbasillen. Så da vi fikk klørene i en bøtte med hele 3,5 kg betong fra Panduro måtte vi selvsagt gå løs på prosjektet med det samme.

Det skulle vise seg å ikke være så lurt … Her er historien om da vi testet betongstøping.

Å sanke inspirasjon
Det første vi gjorde var selvsagt å sanke inspirasjon. Dette hadde vi jo allerede gjort da vi samlet disse spennende prosjektene.

Da vi lette etter spennede ting å ta fatt på kom vi dessuten over disse bollene lagd med ballonger og betong, og det så både spennende, og nokså overkommelig ut.

#concrete #concretediy #concreteart #concretedesign #concretelove #concretedecor #concreteplanter #doityourself #candels #candelstick #bowl #yellow #silver #white #handmade #madebyhand #madebyme #craft #handcrafted #handcraft #homedecor #homedesign #diy #diyideas #doityourself

Et bilde publisert av House of Design in Lapland ✩ (@houseofdesignlapland)

Et bilde publisert av House of Design in Lapland ✩ (@houseofdesignlapland)

 

Forarbeid

Sånn i retrospekt er det kanskje her det gikk litt fort i svingene. Med hodene fulle av vakre bilder av stilige betongboller, og med en hel bøtte med betong i hendene, var det lett å bli litt vel ivrig. Riktignok leste vi bruksanvisningen (kjapt), så noen raske diy-bilder på blogger og sånt (ja.. de kutter nok kanskje noen svinger…), og konkluderte med at «såå vanskelig kan det umulig være.»

Vi valgte å ha en heller sløv tolkning av noen av punktene i bruksanvisningen (mje, så viktig kan det umulig være …), og var i tillegg såpass ivrige at prosjektet selvsagt måtte startes sent på kvelden.

Uansett: Vi fant frem betongpulveret, en isboks til å blande i, vann, ballonger, og til og med en plastmatte til å ha under. Så satte vi igang!

bet2

Slik gjør du (ikke!)
Vi begynte med å legge frem alt utstyret på kjøkkenbenken (første feil), og leste oss frem til at du trenger 1 del vann og 5 deler betong.bet1

Så åpna vi spannet, og registrerte at de støvet en del da vi åpnet posen som var inni. Vi hadde i utgangspunktet tenkt til å måle opp med et desilitermål fra kjøkkenskapet, men innså (heldigvis) at det kanskje var en dårlig idè. Heldigvis hadde vi en plastkopp som fikk gjøre nytten (denne sprakk underveis, betongpulver er tungt).

Neste steg var å røre sammen betong og vann, dette hadde vi ikke helt planlagt hvordan. Men i den ene kjøkkenskuffen fant vi to engangsgrillspyd i tre, disse fikk duge som rørepinne. Betongen ble en slags tykk, grå, grøt, akkurat som beskrevet på boksen.

Det viktigste her var jo ballongene. Disse blåste vi opp i tre litt ulike størrelser. Vi forkasta til og med en ballong fordi den ikke ble rund nok.

bet3

Disse smurte vi med et tynt lag med matolje (dette hadde vi faktisk plukket med oss fra bruksanvisningen).

Og her slutter underveisbildene, for nå ble det mørkt ute, og vi innså at det kanskje var på tide å flytte prosjektet utendørs likevel.
Vi fant frem en eggekartong som vi stablet ballongene på, da skulle de (i toerien) ligge mer stabilt og være klare for neste steg.

Penselen ble dyppet i betongmassen (vi innså fort at dette ikke akkurat hadde penselkonsistens..) og påførte ballongene et jevnt lag med betong. Ballongene var så glatte (både av naturlige grunner, og pga matolje) at betongen bare skled av igjen. Det måtte litt stabling, banning og mikking til før ballongene til slutt var dekket av et jevnt (…) lag med betong. Vi innså at kantene kanskje ikke ble helt jevne, men dette kunne vi file av med sandpapir.

Så stod det noe om at betongen burde vannes med jevne mellomrom, men siden de stod ute i den litt fuktige høstnatta tok vi ikke dette så tungt. For sikkerhetsskyld flytta vi en av ballongene inn. (Vi vannet ikke denne heller.)

Resultatet

Ofte kan et litt mislykka prosjekt reddes med litt kjærlighet og triksing. Dette var ikke et slikt prosjekt. Da det ble lyst neste morgen var dette det som ventet på oss:

bet5

For ordensskyld er dette den ballongen som fikk overnatte inne. Den hadde skrumpet inn, og betongen smuldret opp rundt. Den fortjente et detaljbilde:

bet6

Og hvis du tenker: Kunne dere limt sammen noen av delene?  Her er ballongene som var ute:

bet7

I tillegg smuldret betongen enda mer opp da vi tok i den. Ikke mye å redde her altså.

For å oppsummere har vi lagd en liten over hva vi har lært:

  1. Når det står at det skal gjøres ute så kan det være en grunn til det
  2. Når det står at man skal bruke hansker så burde man det (hendene ble røde og klødde uten)
  3. Betong er klissete
  4. Betong støver
  5. Betong renner
  6. Betong følger tyngdekraften, feks på en ballong …
  7. Betong stivner fort
  8. Betong bør sansynligvis vannes
  9. Hardt å innrømme, men: Det kan være lurt å lese bruksanvisnigen

Moralen her er vel egentlig enkel: Ingen flere ballong-betong-prosjekter på oss. Derimot har vi prøvd å støpe i metallbokser, og disse har vi troa på! De tørker fortsatt, vi oppdaterer med resultat senere. (Og PS. Vi har fortsatt ikke lest bruksanvinsing…)

 

 

 

 

 

Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Print ut egne julebånd til kluter
En av de mest populære temaene våre for tiden er kluter, og det...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *