Tips og triks: Hvordan lage din første genser!

Har du aldri strikka genser før, men har lyst til å prøve? Synes du det høres vanskelig ut, og trenger noen tips og triks før du starter? I denne artikkelen har vi samlet alt det vi skulle ønske vi visste før vi strikka vår første genser.

Når du skal begynne med en genser er det utrolig mye å velge i. Du må bestemme oppskrift, farge og garn. Et genserprosjekt kan ta mye tid, så det lønner seg å velge noe du synes det er gøy å drive med. Hvis du aldri har strikka før kan også det å skjønne oppskriften være et prosjekt i seg selv. Erfarne strikkere er vant til å lese oppskrifter, så oppskriftene er forkortet og gjort enkle å lese gjennom raskt for de som kan det. For en stakkars nybegynner kunne det av og til nesten like gjerne vært et helt annet språk. Men som med alt annet: Dette er en treningssak!

La oss se på noen tips og triks om før du begynner, underveis og etterpå.

Før du begynner

Å velge garn og pinnestørrelse

Hvilken pinnestørrelse liker du best å strikke med?

Det er naturlig nok veldig stor forskjell på ulike garn: Noen er veldig pusete, noen er lette, noen tunge, noen kan vaskes i maskin, noen er veldig tøyelige. Garn som kan virke ganske like kan være svært ulike å strikke. Hvis du skal lage en genser er det lurt å velge et garn som du liker å strikke, og som du synes det er enkelt å jobbe med. Ikke la deg lure av at store pinner gir større masker og raskere resultat. Noen ganger kan det være like vanskelig å strikke jevnt med store pinner som med små. Dette kan du tenke på når du velger garn:

  • Hvor store pinner skal du strikke med?
  • Hva slags uttrykk ønsker du på genseren? Skal den være glatt og enkel? Pusete og myk?
  • Har du brukt noen garn tidligere som du liker?
  • Sjekk strikkefastheten i oppskriften: Du kan bytte ut det anbefalte garnet med garn som har lik strikkefasthet.
  • Lag gjerne en prøvelapp, da ser du om du liker garnet.
  • Et tips: Hårete/pusete garn kan være vanskelige å rakne opp igjen hvis du gjør noe feil
  • Noen garn vil liker godt: Andes (pinne 9), Nepal (pinne 5),  Dale Påfuglgarn (pinne 7) og Melody (pinne 7).
Pusete garn kan være litt vanskelige nybegynner-garn, særlig fordi det er vanskelig å ta opp igjen feil. Men vi liker Påfugl fra Dale garn veldig godt!
Andes og Nepal er to ullgarn som er enkle å strikke med, og som gir godt resultat

Å velge farge

Å velge farge kan være vanskelig, det er jo så utrolig mye fint å velge i! Enten kan du gjøre det enkelt for deg selv og velge en nøytral farge som passer til alt (grå, hvit, sort, brun), eller du kan velge deg noe som «gjør» hele antrekket, som rødt, gult, rosa el. Og husk at det kommer flere muligheter: Hvis du får til å lage en fin første genser så er sannsynligheten stor for at du lager flere. (Når storesøster først lagde sin første genser her så lagde hun 10 stk på et halvt år – så gøy var det!)

Et spørsmål du kan stille deg er likevel: Hvilke farger bruker jeg vanligvis? Hva trives jeg i?

Mange lekre nyanser å velge i! Hva med å lage en genser med striper?

De vanligste forkortelesene

Strikkeoppskrifter kan være vanskelige hvis du ikke er vant til dem. Vanlige teknikker når du skal strikke en genser er:

  • Å legge opp masker
  • Å felle masker (fell)
  • Å øke masker (øk)
  • Rette masker (r)
  • Vrange masker (vr)

I tillegg ser du ofte disse forkortelsene:

  • Masker (m)
  • Omgang (omg)
  • Pinne (p)
  • Rettside (rs)
  • Vrangside (vs)

Andre nyttige uttrykk det er kjekt å vite om:

  • Bol («kroppen» på genseren – uten armer)
  • Glattstrikk (rette masker – bilde 1)
  • Perlestrikk (annenhver rette og vrange masker, bytter plass hver omgang – bilde 2)
  • Rillestrikk (strikke frem og tilbake, så annenhver omgang er rett og annenhver vrang – bilde 3)
  • Vrangbord (annenhver rette og vrange masker, likt hver omgang)

Å skjønne en oppskrift

Her er en kjapp forklaring på første del av en oppskrift fra Dale.

Strikk en prøvelapp!

Hvis du vil sikre godt resultat på genseren så er det en ting som er veldig lurt, dog litt kjedelig: Bruk oppgitt pinnestørrelse og garn og strikk en prøvelapp. Legg for eksempel opp 20 masker og strikk ca 6-7 cm. Så måler du hvor mange masker du har på 10 cm bortover. Dette er det samme som strikkefastheten. Har du flere masker enn det som er oppgitt så strikker du stramt, har du færre masker enn det som er oppgitt så strikker du løst. Hvis du strikker veldig løst eller veldig stramt kan du øke (hvis stramt) eller minke (hvis løst) pinnestørrelsen. Du kan også vurdere å gå opp eller ned en størrelse, hvis du synes det er lettere.

Mål

Sjekk hva oppskriften sier om mål, og mål hvilken størrelse du bør velge. Merk at det er forskjell på om oppskriften oppgir dine mål, eller hvilke mål genseren skal ha i ferdig versjon.

Underveis kan du måle ermer og bol mot deg selv. Du kan strikke de lengre eller kortere enn oppskriften.

Underveis

Når du er i gang med genseren er det et par ting det kan være lurt å vite om:

Bruk maskemarkør

Her er tre ulike maskemarkører, de to til høyre er egentlig vanlige sikkerhetsnåler, men fungerer fint til denne bruken!

En maskemarkør er en liten markør som du setter i begynnelsen av omgangen, eller i overganger som det er lurt å holde styr på (som mellom erme og for/bakstykke). Du kan bruke en binders, en tråd, en sikkerhetsnål eller en hårnål som maskemarkør. Det finnes også egene maskmarkører som du kan kjøpe.

Hvis du strikker mønster, eller for eksempel skal felle etter raglanfelling, så er maskemarkører veldig nyttige. De er også fine å bruke så du husker hvor du begynte, for eksempel hvis du skal øke på et erme.

Ta opp igjen feil

Det er fort gjort å bli demotivert av egne feil. Det er også lett å tenke at «denne feilen synes sikkert ikke». Vår erfaring er at det er mye bedre å ta opp igjen hvis du finner feil, enn å fortsette arbeidet. En genser er mye jobb, og hvis du lager en genser som du senere ikke er helt fornøyd med så blir den antagelig heller ikke brukt noe særlig. Det er også mye læring i å ta opp igjen feil og gjøre ting på nytt.

Når du mister masker

Hvis du mister masker underveis, og oppdager at de har falt av, er et tips å hente de opp igjen med en heklenål. Bruk heklenåla til å løfte masken opp igjen. Hvis den har forsvunnet noen omganger lengre ned, kan du hekle den opp igjen mellom radene med heklenåla.

Husk nok tråd til festing

Når du begynner på nye garn er det viktig at du lar det være igjen ca 10 cm tråd i enden. Dette for at du skal ha nok tråd til å feste på baksiden når genseren er ferdig.

Etterpå

Når genseren er ferdig strikket gjenstår fortsatt en del etterarbeid.

Montering

Hvis genseren strikkes i forstykke, bakstykke og ermer så er det gjerne en del jobb med montering. Les oppskriften nøye for å få tips til hvordan dette gjøres best mulig.

Hvis genseren strikkes med raglanfelling er det som regel bare en søm under armene. Du kan bruke garnet for å sy igjen denne.

Hvis du strikker raglan får du sansynligvis slike hull under armene. Disse syr du igjen med en tråd fra garnet og en stoppenål.

Feste tråder

For hver gang du bytter nøste blir det to tråder som må festes. Bruk en stoppenål og fest garnet på genserens bakside. Før nåla med tråden igjennom maskene på baksiden av genseren, i horisontal retning. Før nåla med tråden tilbake igjen samme vei.
Klipp tråden.

Dampe arbeidet

Når du damper arbeidet får genseren en mye tydeligere fasong. Du kan strekke litt i den og forme den litt, og dampingen fjerner noe av ujevnhetene.

Sjekk først om garnet ditt tåler å strykes. Legg genseren på et flatt underlag, for eksempel et strykebrett.

Legg så et fuktig håndkle (uten for mye farge) oppå genseren, og press strykejernet mot kledet forsiktig.

La genseren tørke liggende.

LYKKE TIL!

Lurer du på noe?
Vi får dessverre ikke varsler på kommentarer, så hvis du vil ha raskt svar så send oss gjerne mail på sostrenemiljeteig@gmail.com så lover vi kjappere svartid! Lykke til med strikkingen til alle! 😀

Gensere du kan lage nå:

På Pinterest:

Lær mer med video på kanalen vår:

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Lag lokk til glassene med lufttørkende leire
Med sommeren kommer også insektene. Eter å ha fisket opp noen nysgjerrige...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

11 kommentarer

  1. says: Sana Haq-Saeed

    Hei, tusen takk for detaljert forklaring på mye av det jeg lurte på!! Jeg er helt ny på dette, men ønsker å strikke masse.
    Gleder meg til å lese mer på siden dere:)

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Så utrolig hyggelig at du likte innlegget vårt, Sana! 😀
      Vi håper du kommer tilbake for mer! 🙂
      Si gjerne ifra hvis du har noen temaer du ønsker at vi skal ta opp på bloggen vår.

      Hilsen Ellen Marie og Margrethe 🙂

  2. says: Therese

    Supert innlegg.
    Nå skal jeg prøve å få opp motivasjonen igjen. Ønsker virkelig å få til å strikke egen genser. ?

  3. says: Rita

    Åh så glad jeg fant dere. Jeg ble nærmest tvunget til å strikke sokker på skolen når jeg var liten, men ville jo helst på sløyden, så har hatet strikking siden. Nå har jeg blitt en gammel dame som ikke skal jobbe mer så nå har jeg altså bestilt meg garn og pinner og har en venninne som skal hjelpe meg til å strikke min aller første genser. Herlighet… så fant jeg dere så nå kan jeg forberede meg godt. Strikkeoppskrifter kunne like godt vært skrevet på gresk for meg. Ønsker meg selv lykke til.

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *