Lag et vann-terrarium

En liten hage på flaske. Stilig, hæ? 

Kanskje har du allerede sett blogg-innlegget vårt om hvordan man kan lage et mini-terrarium med mose. Nå har mose-terrariet vårt fått seg en ny venn: La oss introdusere vårt nye vann-terrarium!

vann-terrarium lyspære 2Det hele begynte da vi kom over en morsom liten skapning i Finn Schjøll sin blomsterbutikk: Nemlig vannplanta Salvia Natans. Den er grønn og fin, med pelsete blader og trådete røtter. Den blir passende nok kalt for «vann-mose», og den krever lite oksygen, men mye fuktighet. Det var ikke noen tvil om at denne og 20 av vennene dens måtte bli med hjem.

Det ble fort klart at dette er en plante som ikke trives så godt i innemiljø: Spesielt nå som vi fyrer med varme inne, blir det for tørr luft for denne planta som trives i alle strøk som er noe mer tropiske enn Norge.

Vår uhøytidlige forskning har vist at plantene i en åpen tank fort blir brune og muggete, mens plantene i mer eller mindre lukkede terrarier har vokst radig og holdt seg grønne og fine. Vi har puttet plantene i gjennomsiktige glasskrukker, og passet på at det er en liten åpning som sørger for litt frisk luft.

Som med alt annet i verden, er det kun fantasien som setter grenser. Denne gangen har vi holdt oss til en naturlig look, med enkle, klare flasker med dekorstein i bunn.

Dette trenger du

vann-terrarium ingredienser

  • En glasskrukke med plass til minst 1 dl vann. Den bør ha litt høyde, slik at du får sett plantene ordentlig (krukka må ha mulighet for å slippe inn litt luft, men den kan gjerne være ganske lukket). Vi har brukt ett glass fra Søstrene Grene, og en lyspære-krukke fra en hobbybutikk i Kanada.
  • En liten flokk med vann-mose
  • Dekorstein, småstein eller lignende til å bruke som bunnmateriale
  • Vann

vann-terrarium - planter

Slik gjør du

Begynn med å fylle på med grus eller stein på bunnen. Du kan gjerne dekke ca. 2 cm av bunnen, dersom ikke krukka er veldig lav.

Deretter fyller du på vann: Krukka skal kun være litt over halvfull. Det må nemlig være god plass til luft også. Vi har forsøkt oss på en slik formel: 1 del stein, 3 deler vann og 3 deler luft.

Deretter lar du flyteplantene flytte inn i sitt nye hjem. Dersom åpningen på krukka er smal, kan det være lurt å lirke dem litt forsiktig inn.

Sett plantene på et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Dersom røttene vokser og plantene forblir grønne, trives de godt!

Neste gang skal vi forsøke oss med flyteplanta Azolla caroliniana, som vi har funnet hos Hagedammen.no.
vann-terrarium ferdig2

vann-terrarium ferdig3 copy

Oppdatering: 3 måneder senere

På slutten av sommeren, litt over 3 måneder etter at vannterrariumene ble etablert, er det vel på tide med en oppdatering!

Begge terrariene er fortsatt like fine. Vi har bare byttet vann på dem én gang hele denne perioden. Da tok vi samtidig ut noen av plantene, for de vokser seg bra til nedi mini-hagedammen sin. Det blir rett og slett litt fullt etter hvert!

I tillegg er ikke de to krukkene helt luft-tette, så det minker bittelitt på vannmengden. Det ser derfor ut til at vi kanskje må fylle på litt vann i ny og ne. Ellers er krukkene helt vedlikeholdsfrie, og plantene ser ut til å ha det riktig så bra!

Oppdatering: 6 måneder senere

Og her kommer enda en oppdatering! Seks måneder etter at mini-hagedammene ble anlagt, er de fortsatt like fine. Nå har vi byttet vann og rensket opp i plantene en gang til.

Det ble litt grønske på steinene, så vi har vasket dem og puttet dem nedi igjen. Vi måtte nok en gang omplassere et lite parti med planter, da det hadde vokst frem mange nye.

Men plantene ser ut til å ha det fint i krukkene!

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Søstrene Miljeteigs sommerlige Oslo-nett
Ta med deg en god bok, matpakke og solbriller, og sleng dette...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

1 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *